Algemeen paginakop alcohol en ik

Risicovolle situaties

In bepaalde situaties en omstandigheden levert alcoholgebruik extra risico's op. Bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of bent, je medicijnen gebruikt of een ziekte hebt.

Alcohol en zwangerschap

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Alcohol heeft ook effect op de vruchtbaarheid en borstvoeding.

Voor de zwangerschap

Overmatig gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen. Het is daarom moeilijk om zwanger te raken.

Tijdens de zwangerschap

Drinken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij een kind in de baarmoeder zijn alle functies nog in ontwikkeling, ook het vermogen om giftige stoffen af te breken.

Alcohol komt daarom bij het ongeboren kind veel harder aan dan bij de moeder. Ook een geringe hoeveelheid alcohol kan de ontwikkeling en gezondheid van het kind schaden.

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding wordt dan ook sterk afgeraden.

Alcohol en medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, dan is het raadzaam zeer voorzichtig te zijn met alcohol.

Werking medicijnen

Door de combinatie met alcohol kunnen sommige medicijnen niet naar behoren werken, omdat ze te snel door de lever worden afgebroken. Andere medicijnen blijven langer in het lichaam, waardoor bijwerkingen en overdosering kunnen ontstaan.

Lees meer over de volgende combinaties:

Alcoholgebruik in combinatie met slaap- en kalmeringsmiddelen is een risicovolle combinatie.

Versterken verdovende werking alcohol

Deze middelen versterken de verdovende werking van alcohol. Je concentratie- en reactievermogen vermindert en je kunt suf en moe worden. Ook kun je problemen krijgen met je gezichtsvermogen, zoals onscherp zien.

Neem voor vragen over slaap- en kalmeringsmiddelen en alcoholgebruik contact op met je huisarts.

Alcohol en anti-depressiva zijn een risicovolle combinatie.

De werking van anti-depressiva raakt verstoord

De werking van anti-depressiva raakt verstoord in combinatie met alcohol. Daarnaast kan het gebruik van alcohol depressieve gevoelens oproepen en versterken.

Neem bij vragen over alcoholgebruik en anti-depressiva contact op met je huisarts.

Pas op met het gebruik van alcohol en pijnstillers. Alcohol heeft een dempend effect op pijn. Het neemt echter niet de oorzaak weg: het verdooft, maar geneest niet.

Alcohol heeft zelfs een vertragend effect op de genezing. Het lichaam moet de energie die het nodig heeft om te herstellen, gebruiken om de alcohol te verwerken.

Neem bij vragen over alcoholgebruik en pijnstillers contact op met je huisarts.

Bij gecombineerd gebruik van alcohol en bloedverdunners is het moeilijk de juiste dosering van de medicijnen te bepalen.

Dit maakt alcoholgebruik gevaarlijk. Daarnaast loop je het risico op moeilijk te stelpen bloedingen.

Neem bij vragen over alcoholgebruik en bloedverdunners contact op met je huisarts.

Lees de bijsluiter en het etiket

Lees altijd de bijsluiter of het etiket voordat je alcohol gebruikt in combinatie met medicijnen. In bepaalde gevallen vind je op het etiket of in de bijsluiter een waarschuwing over het gecombineerde gebruik van het geneesmiddel en alcohol:

Gele sticker

Een gele sticker wil zeggen, dat een medicijn jouw reactievermogen beïnvloedt. Alcohol versterkt dit effect.

Gebruik geen alcohol bij dit middel

Deze tekst op het etiket geeft aan dat de combinatie van het medicijn en alcohol bijwerkingen geeft: warm, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk (duizelingen, vooral als je opstaat) en hartkloppingen.

Pas op met alcohol

Een etiket met deze tekst wil zeggen, dat de alcohol bepaalde effecten van een medicijn versterkt.

Pas op met alcohol in verband met maagklachten

Sommige medicijnen hebben een irriterende werking op de binnenwand van de maag. Alcohol versterkt dat effect.

Twijfel? Neem contact op met apotheek of huisarts

Bij twijfel kun je het beste je apotheek of huisarts raadplegen.
Het is onmogelijk om voor alle medicijnen het effect van alcohol te beschrijven. Wil je meer weten over de combinaties? Neem contact op met huisarts of apotheek.

Alcohol en ziekte

Sommige mensen gebruiken alcohol als zelfmedicatie, om de symptomen en pijn ten gevolge van een ziekte te dempen. Dit kan ernstige gezondheidsrisico's opleveren. Alcohol kan juist symptomen versterken. En als alcohol gebruikt wordt om pijn, angst of depressieve gevoelens te verdoven, dan is de kans groot dat het drinken een gewoonte wordt en iemand steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Raadpleeg altijd je huisarts of specialist, als je meer wilt weten over de risico's van alcoholgebruik in jouw situatie. Het is niet mogelijk voor alle ziekten de gezondheidsrisico's van alcohol op een rijtje te zetten. Wij waarschuwen je in ieder geval voor het drinken van alcohol bij epilepsie en diabetes.

Epilepsie

Als je aan epilepsie lijdt, kun je beter geen alcohol gebruiken. Alcohol vergroot de kans op een epileptische aanval, ook als het effect van alcohol al is uitgewerkt. Daarnaast heeft alcohol invloed op de werking van anti-epileptica, en andersom versterken sommige medicijnen de werking van alcohol.

Diabetes

Alcohol en diabetes gaan niet samen. Alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor een te laag suikergehalte of hypoglycemie kan ontstaan. Aan de andere kant zijn er de populaire alcoholische drankjes met veel suiker, zoals breezers en likeurtjes. Deze drankjes verhogen juist de bloedsuikerspiegel. Verder heeft alcohol een verstorende werking op de medicijnen die bij diabetes worden voorgeschreven.

Minderen of stoppen met alcohol?

Wil je minderen of stoppen met alcohol drinken? Meld je dan aan voor het online programma (gratis en volledig anoniem).