Algemeen paginakop alcohol en ik

Alcohol gebruiken

Niet iedereen is zich er bewust van hoeveel hij eigenlijk drinkt en welke risico's dat kan opleveren voor de gezondheid. Er is steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl: gezond eten, meer bewegen, minder stress, stoppen met roken. Gezond alcoholgebruik past in dat rijtje.

Gezond alcoholgebruik

Matig alcoholgebruik van ongeveer 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen. Tegelijkertijd verhoogt 1 glas per dag de kans op borstkanker.

Meer drinken dan 1 glas per dag leidt niet tot meer gezondheidswinst en geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.

De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen. Daarom geldt het advies geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Bron: Voedingscentrum

Wat is jouw alcoholgebruik?

Hoeveel alcohol gebruik jij eigenlijk? Kun je nog nee zeggen? Krijg meer inzicht in eigen gebruik met de zelftest.

Doe de zelftest

Alcohol een probleem?

Alcohol kan een probleem worden. Ongemerkt sluipt er een gewoonte in of misschien drink je alleen in bepaalde situaties meer dan goed voor je is?

Gewoonte

Het kan gebeuren: soms drink je meer dan je eigenlijk wilt. Het drinken wordt een gewoonte, die er ongemerkt in sluipt. Of ben je ineens meer gaan drinken na een ingrijpende gebeurtenis of veel stress?

Twijfel over alcoholgebruik

Als je langere tijd te veel drinkt, dan kan dat ernstige gezondheidsschade opleveren. Het is daarom raadzaam bewust om te gaan met alcohol. Twijfel je over je alcoholgebruik? Wil je weten hoeveel je eigenlijk drinkt? Doe de zelftest of meld je aan voor de gratis online training.

Online training

Tijdens de training krijg je inzicht in je eigen alcoholgebruik en kan je uiteindelijk kiezen om je alcoholgebruik te veranderen of te minderen of stoppen met alcohol. De training is volledig gratis en anoniem (geen registratie bij de zorgverzekeraar). Probeer het nu!