Algemeen paginakop alcohol en ik

Over alcohol

Een glas wijn bij het eten, een biertje op zijn tijd: we drinken bijna allemaal wel eens alcohol. We staan er niet altijd bij stil hoeveel we eigenlijk drinken. En of dat binnen een gezonde levensstijl past.

Wat is alcohol?

Pure alcohol is een heldere, kleurloze en vrijwel smaakloze vloeistof.

Zwakalcoholische dranken

Alcohol ontstaat uit gisting van granen en vruchten. De vergisting stopt bij een alcoholpercentage van ongeveer 15 procent. Op deze wijze worden de zogenoemde zwakalcoholische dranken, zoals wijn en bier gemaakt.

Distilleren

Door zwakalcoholische dranken te distilleren ontstaan dranken met een veel hoger alcoholpercentage (rond 40%), zoals jenever, whisky en wodka.

Alcoholhoudende dranken bevatten naast alcohol en water nog een hele reeks natuurlijke of toegevoegde kleur- en smaakstoffen.

Omdat het percentage alcohol in dranken verschilt, wordt gebruik gemaakt van standaardglazen.

Hoeveelheid alcohol is gelijk

Iemand die een standaardglas wijn van 12% drinkt, consumeert dezelfde hoeveelheid alcohol als iemand die een standaardglas bier van 5% of standaardglas sterke drank van 35% drinkt. Ieder standaardglas bevat ongeveer 10 gram pure alcohol.

Alcoholpromillage

Het drinken van een standaardglas alcohol leidt bij mannen tot een alcoholpromillage van gemiddeld 0,2 en bij vrouwen tot 0,3.

Hoe werkt alcohol?

Opname

Alcohol wordt via de slokdarm, maag en dunne darm opgenomen in het bloed en bereikt na een minuut of tien de hersenen.

Afbreken

Voor het lichaam is alcohol een giftige stof die voor het overgrote deel (95%) door de lever moet worden afgebroken. Gemiddeld doet de lever er 1 tot 1,5 uur over om 1 standaardglas alcohol af te breken. De afbraak kan niet worden versneld door bijvoorbeeld een koude douche te nemen of koffie te drinken.

De rest verlaat het lichaam via de ademhaling, transpiratie en de urine.

Binge betekent in het Engels zuippartij. In korte tijd wordt een grote hoeveelheid alcohol gedronken, om zo snel mogelijk het gevoel van onder invloed zijn te ervaren. Dit heeft een aantal directe gevolgen en risico's:

  • acute schade aan organen die direct met de alcohol in contact zijn gekomen

  • verhoogde kans op alcoholintoxicatie en black-outs

  • door de uitdroging van het lichaam kan er nierfalen ontstaan

  • stijging van de bloeddruk

  • verhoogde kans op een herseninfarct of hersenbloeding doordat het bloed minder goed stolt

  • kans op alcoholvergiftiging, met bewusteloosheid of coma

  • kans op verlamming van de ademhalingspieren, met de dood als gevolg

Hoeveel alcohol drink jij eigenlijk?

Sta je er niet altijd bij stil hoeveel je drinkt of in welke situaties? Vraag je je af of je niet te veel drinkt? Bekijk meer informatie over alcohol gebruiken en de gevolgen.

Doe de online zelftest om inzicht te krijgen in je gebruik.