Go to top
Sla inhoud over

Alcohol en ziekte

Sommige mensen gebruiken alcohol als zelfmedicatie, om de symptomen en pijn ten gevolge van een ziekte te dempen. Dit kan ernstige gezondheidsrisico's opleveren. Alcohol kan juist symptomen versterken. En als alcohol gebruikt wordt om pijn, angst of depressieve gevoelens te verdoven, dan is de kans groot dat het drinken een gewoonte wordt en iemand steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Raadpleeg altijd je huisarts of specialist, als je meer wilt weten over de risico's van alcoholgebruik in jouw situatie. Het is niet mogelijk voor alle ziekten de gezondheidsrisico's van alcohol op een rijtje te zetten. Wij waarschuwen je in ieder geval voor het drinken van alcohol bij epilepsie en diabetes.
 
Epilepsie
Mensen die aan epilepsie lijden, kunnen beter geen alcohol gebruiken. Alcohol vergroot de kans op een epileptische aanval, ook als het effect van alcohol al is uitgewerkt. Daarnaast heeft alcohol invloed op de werking van anti-epileptica, en andersom versterken sommige medicijnen de werking van alcohol.
 
Diabetes
Alcohol en diabetes gaan niet samen. Alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor een te laag suikergehalte of hypoglycemie kan ontstaan. Aan de andere kant zijn er de populaire alcoholische drankjes met veel suiker, zoals breezers en likeurtjes. Deze drankjes verhogen juist de bloedsuikerspiegel. Verder heeft alcohol een verstorende werking op de medicijnen die bij diabetes worden voorgeschreven.

Aanmelden online training

De online training is anoniem en gratis! Waar en wanneer jij dat wilt. Meld je hier aan voor de online training.

Lees meer