Go to top
Sla inhoud over

Lever

Het risico van alcohol op je lever is dat je leverfuncties verstoord kunnen raken.
 

Lever belangrijk bij het verwijderen van schadelijke stoffen

De lever speelt een belangrijke rol in het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Het zorgt voor de afbraak van 95% van alle alcohol uit uw lichaam.
De resterende 5% verlaat het lichaam via de urine, adem en zweet. Afhankelijk van de persoon doet een gezonde lever 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
 

Slecht functionerende lever

Als de lever slecht functioneert ben je snel moe, heb je weinig eetlust, krijg je sneller bloedingen en heb je vaak pijn in de bovenbuik.
Effecten van alcoholgebruik kunnen snel zichtbaar zijn. Al na enkele dagen behoorlijk drinken kan er een ophoping van vet in levercellen ontstaan (leververvetting). Bij een ernstige leververvetting gaat de lever zwellen. Dit kan gepaard gaan met pijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Bij langdurig alcoholgebruik kan een leverontsteking (hepatitis) of een levercirrose ontstaan.

Aanmelden

Heb je interesse in de e-training Alcohol en Ik? Vul dan hier het formulier in om je aan te melden.

Lees meer

Standaardglazen

Omdat het percentage alcohol in dranken verschilt, wordt gebruik gemaakt van standaardglazen.

Lees meer

Binge drinken

In korte tijd wordt een grote hoeveelheid alcohol gedronken, om zo snel mogelijk het gevoel van onder invloed zijn te ervaren. Dit heeft een aantal directe gevolgen en risico's.

Lees meer