Go to top
Sla inhoud over

Hersenen

Alcohol heeft invloed op bijna alle functies van je hersenen. Al na 1 of 2 glazen vermindert het functioneren van de hersenen.

Blijvende hersenschade

Blijvende hersenschade kan optreden als je langdurig meer dan 25 glazen per week drinkt (3 tot 4 glazen per dag). Het denken wordt trager en het geheugen en het concentratievermogen gaan achteruit.Je wordt minder creatief en het vermogen om je aan te passen in nieuwe situaties vermindert. Naast het feit dat de hersenen minder goed gaan werken, kan ook het volume van de hersenen door overmatig drankgebruik met wel 15% afnemen.

Jarenlang teveel drinken kan, zeker in combinatie met een tekort aan vitamine B1, leiden tot onherstelbare hersenschade. De ernstigste vorm is het Korsakovsyndroom. Patiënten met dit syndroom lijden aan geheugenverlies, verlies van het vermogen iets nieuws te leren en hebben een verstoord begrip van tijd en plaats.

Aanmelden

Heb je interesse in de e-training Alcohol en Ik? Vul dan hier het formulier in om je aan te melden.

Lees meer

Standaardglazen

Omdat het percentage alcohol in dranken verschilt, wordt gebruik gemaakt van standaardglazen.

Lees meer

Binge drinken

In korte tijd wordt een grote hoeveelheid alcohol gedronken, om zo snel mogelijk het gevoel van onder invloed zijn te ervaren. Dit heeft een aantal directe gevolgen en risico's.

Lees meer